La importancia de les relacions

A l’escola s’estableixen relacions contínuament, solament cal crear les condicions necessàries  i oferir el temps perquè es generin, un altre cop donar temps. Les relacions s’estableixen entre les diferents persones que formem part de la comunitat, infants amb adults (mestres, familiars, voluntaris, equip de treball), infants entre iguals, infants més grans amb d’altres de menys edat, etc, però també s’estableixen amb l’entorn, espais, jocs, materials.

Un tresor real a les nostres aules que està directament relacionat amb les relacions humanes és aquell en que nens i nenes destinen a parlar. Aquí ensl referim als diferents estils de diàlegs i converses.  Els informals, els que es donen entre coetanis, els que es fan entre infants i adults, els que es generen en gran grup o amb aquells amics més íntims i especials. Converses informals entre dos o tres nens, espontànies i riques. Converses que mantenen en infinitat de moments; quan juguen, estan al lavabo, mengen, investiguen o fan pla de treball, qualsevol moment és bo per poder parlar amb els amics.  Converses plenes de contingut, amb un munt de pensaments i de sabers per compartir i oferir als altres.  Converses a soles, mestra amb un nen o nena, escoltant-lo i compartint amb ell tot allò que li interessa, moments per donar resposta a les seves necessitats de comunicar-se, de compartir, de sentir, de viure. 

De vegades a soles, d’altres amb la companyia d’altres amics, però sempre amb el caliu i la qualitat d’allò que et dóna valor, que et fa exclusiu, que crea vincle i complicitat.  

Cal també que se sentin actius i siguin capaços d'anar-se formulant preguntes i cercant les respostes, desenvolupant eines i recursos per conèixer el món que els envolta, iniciant-se en l'ús d'estratègies per fer una exploració activa, viscuda, pensant i raonant per elaborar explicacions que hi donin sentit i que ho puguin fer amb la confiança que seran reconeguts, valorats i ajudats en aquest camí.

 

Darrera actualització:

logo Escola dels Encants

08013 Barcelona || c. Consell de Cent 558-560
932317333 || escoladelsencants@xtec.cat

Calendari escolar

Accés usuaris registrats