No hi ha amiant al pati

Els informes confirmen que el pati de l’escola no està contaminat d’amiant, però els especialistes recomanen retirar les cobertes dels edificis adjacents

31 | 03 | 2011

Els informes que han elaborat dues empreses especialitzades que van ser contractades pel Consorci d’Educació a instàncies de la direcció de l’escola i l’AMPA han conclòs que ni el pati de l’escola ni l’aire que s’hi respira estan contaminats d’amiant, i que per tant no ha cap perill per a la salut de les persones. Arran de la detecció de fragments de cobertes d’amiant, i després de tancar preventivament una part significativa del pati, l’empresa AGD, especialitzada en la matèria, va practicar diferents proves in situ que posteriorment van ser analitzades per Laboratoris Echevarne, firma també dedicada a l’estudi del fibrociment. En concret, es van prendre mostres de sorra de 27 punts de diferents zones del pati. Només en una es van trobar restes d’amiant, però conglomerat. Això vol dir que les fibres no es poden dispersar per l’aire, que és quan podrien ser prejudicials per a la salut. De la mateixa manera, l’empresa AGD va fer mesuraments ambientals, i d’acord amb l’informe "no hi ha nivells d’emissió de fibres d’amiant significatius". El valor detectat és inferior a 0.007 fibres/cm3, acceptable i normal per una ciutat com Barcelona.

L’informe dels experts, però, recomana la retirada de les cobertes dels edificis adjacents al pati, no perquè l’amiant suposi cap perill, sinó pel risc que torni a caure algun fragment al pati i pugui fer mal a alguna persona. El Consorci d’Educació ja ha enviat l’informe al Districte de l’Eixample amb aquesta recomanació. La direcció i l’AMPA de l’Escola dels Encants reclamen a l’ajuntament de Barcelona que insti els propietaris a fer les actuacions que recomanen els experts, i que si aquests no s’avenen sigui el mateix consistori qui faci l’actuació i després passi la factura corresponent als titulars dels edificis que tenen les cobertes en mal estat.